torstai 15. marraskuuta 2012

Solidaarisuussilmukat, Wavelin leiri ja Baalbekin rauniot

Tänään ohjelmassa oli Wavelin pakolaisleirin vierailu. Wavel on pieni pakolaisleiri, jossa on noin 3000 asukasta. Wavel sijaitsee Bekaan laaksossa, Baalbekissa, joka on noin kahden tunnin ajomatkan päässä Beirutista. Wavelin leirin asukkaiden haasteena on ylängön pitkä ja kylmä talvi.
Leirin naiset ovat myös innokkaita Solidaarisuussilmukoiden neulojia ja virkkaajia. Solidaarisuussilmukat on Psykologien Sosiaalisen Vastuun psykologi Kirsti Palosen perustama  naisverkosto, joka neuloo ja lahjoittaa lämpimiä neuleita Libanonin pakolaisleireissä asuville lapsille ja tukee Baalbekin neulepiiriä. Tällä vierailulla veimme monta kassillista lämpimiä neuleita pakolaisleirien lapsille. Moni Solidaarisuussilmukoiden aktiivi oli neulonut villapaitoja, sukkia, pipoja, peittoja ja lahjoittanut lankoja neulepiirille Baalbekiiin. Hannu ja Mikko näyttivät tapaamisessa mallia suomalaisten miesten neulomistaidoista - ja saivat emänniltä paljon hyviä neuvoja siihen kuinka neuloa rivakammin.
Yhteistyöjärjestömme BAS aloitti toimintansa Wavelin leirissä vuonna 1987 yhdellä huoneella. 2005 he saivat sveitsiläisten rahoittamana uuden keskuksen, jossa mekin vierailullamme kävimme. Wavelin leirissä BAS:lla ei ole päiväkotia eikä mielenterveyspalveluita. Leirissä on kaksi päiväkotia, jotka ovat toisten järjestöjen ylläpitämiä. Mielenterveyspalveluja Wavelin leirin asukkaille on tarjolla Beirutissa. 
Myös Wavelin leiristä osallistuttiin Beirutin maratontapahtumaan. He esittivät toiveen, että EST-hanke jatkuisi ja enemmän lapsia pääsisi osallistumaan. Lapset ovat kokeneet juoksun iloa ja monia elämyksiä maratantapahtumassa. 
Solidaarisuussilmukoiden tapaamisen jälkeen tutustuimme leiriin kävellen. Se oli monille iloinen kokemus. Saimme kohdata monia hyväntuulisia lapsia ja aikuisia kujilla. Moni matkalaisista sanoi, että on ihana kuulla lasten naurua. Lapset tulivat myös kysymään englanniksi nimiämme ja esittelivät itsensä.
Leirikierroksella meidät kutsuttiin vierailulle Mekassa vierailleen vanhemman rouvan kotiin. Hän tarjosi meille kahvia ja Mekasta tuotua pyhää vettä. Lisäksi saimme kutsun vierailulle toimintakeskuksen johtajan kotiin. Siellä nautimme teetä ja keskustelimme talven kylmyydestä, asumisesta leireistä, Sabran ja Shatillan verilöylystä, Leirien sodasta ja siitä millaista on elää ilman kansalaisoikeuksia. Keskustelun aiheet ja ihmisten kohtalot pistivät matkalaiset mietteliäiksi
Leirissä vierailun jälkeen kävimme turisteina n. 5 minuutin matkan päässä olevilla Baalbekin Rooman ajan antiikkisilla raunioilla. Rauniot olivat hieno näky ja niissä oli mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Solidaarisuussilmukoiden lahjoitusten luovutus. Kuva M. Heiskala

Solidaarisuussilmukoiden neulomistaitojen jakamista. Kuva: M.Heiskala

Wavelin pakolaisleirin katukuvaa. Kuva: M. Heiskala

Baalbekin rauniot. Esipiha ja Jupiterin temppeli. Kuvat: M. Heiskala



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti