keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Saidan perheneuvola ja Beiteddine palatsi



Tänään vierailimme Saidan perheneuvolassa ja Beiteddinen palatsissa.
Saidan kaupunki sijaitsee n. 50km Beirutista etelään. BAS:n Saidan perheneuvola on aivan Ein el-Helwehin pakolaisleirin kupeessa. Neljän matkalaisemme kummilapset asuvat kyseisessä leirissä. Heidän tapaamisensa teki tästä päivästä kummeille ja myös muille matkalaisille erityisen.
Perheneuvolan odotustila jäi mieleen matkalaisille erityisenä kohtaamispaikkana. Vierailumme aikana tapasimme odotustilassa useita perheneuvolan lapsia ja heidän vanhempiaan. Yksi matkalaisista kuvasi odotustilan yhteisöllisyyttä ”aulaterapiaksi” ja muut matkalaiset saivat helposti kiinni mistä puhuttiin. Odottaessaan aulassa lapset ja vanhemmat jakoivat meille kokemuksiaan perheneuvolan työstä.
Kummit tapasivat kummilapsensa myös odotusaulassa. Jokainen matkalainen sai seurata jälleennäkemisen riemua, kun kummit tapasivat lapsensa. Jälleennäkemisen jälkeen kummeille oli tärkeä jakaa kokemukset kummilasten tapaamisista. Lasten edistyminen nosti esille sen, että Saidan perheneuvolassa tehdään tärkeää ja tuloksellista työtä.
Itse pääsin ammatillisesta näkökulmasta haastattelemaan perheneuvolan psykomotorista terapeuttia Fatmeh Zabattia ja lisäksi keskustelin samoista teemoista johtaja, sosiaalityöntekijä Ibtissam al-Khalilin, psykologi Muhammed Arrabin ja puheterapeutti Manal Abou Jawdehin kanssa. Jokainen heistä nosti esille sen, kuinka tärkeä osa heidän työtään on moniammatillinen tiimityö ja yhteistyö lasten ja heidän perheidensä kanssa. He tekevät työtä yhdessä.
”Aulaterapiassa” meille matkalaisille selvisi myös, että osa perheneuvolan asiakkaista tekee perheneuvolalle vapaaehtoistyötä. Tapasimme n. 15 vuotiaan pojan, joka hoitaa mm. perheneuvolan puutarhaa ja auttaa erilaisten askarteluasioiden kanssa. Kun pojalta kysyttiin, mistä hän on eniten hyötynyt perheneuvolassa poika vastasi: ”Kaikesta, kaikki on ollut tärkeää.” Kukaan perheneuvolan työntekijöistä ei tee työtä yksin, vaan työtä tehdään yhdessä moniammatillisessa tiimissä sekä yhteistyössä lapsen oman sosiaalisen verkoston kanssa. Tänään me olimme ”aulaterapiassa” myös saavina osapuolina.

Perheneuvolassa vierailun jälkeen matkalaisten oli tarkoitus vierailla Saidan kaupungissa ja lähteä sieltä Beiteddinen palatsiin. Vierailu kaupungissa jätettiin kuitenkin väliin alkuviikosta Saidassa olleiden levottomuuksien johdosta. Saidan alueella oli lisätty sotilaallista valvontaa ja yhteistyöjärjestömme edustaja suositteli, että matkaisimme suoraan Beiteddineen.

Beiteddinen palatsi tarjosi mahdollisuuden nähdä erilaisen puolen Libanonista ja siitä, mitä olimme nähneet eilisellä pakolaisleirien vierailuilla ja tänään Saidan perheneuvolassa. Se tarjosi mahdollisuuden tutustua Libanonin historiaan ja arkkitehtuuriin.



Kummilapsi, kummi Krista  ja kummilapsen äiti
(Kuva:N.Lyytinen)

Kummit Liisa ja Aulikki, kummilapset ja heidän äidit
(Kuva: N.Lyytinen)




Liisa ja kummipoika Malek
(Kuva: N.Lyytinen)



Lounashetki "aulaterapiatilassa"
(Kuva: N.Lyytinen)
Beiteddinen palatsi
(Kuva: N.Lyytinen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti