sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Ennakkotietoa keskiviikon 14.11.2012 kohteesta, joka on Saidan perheneuvola.

Saidan perheneuvola sijaitsee kerrostalon alakerrassa Etelä-Libanonissa  aivan Ein el-Helweh –pakolaisleirin kupeessa. Vaaleansininen kyltti ohjaa kulkijan kadulta neuvolaan. Neuvolassa on pieni etupiha, jossa on mm. pomeranssipuu. Viidessä huoneessa on vastaanotto- ja ryhmätoimintatiloja, keittiössä valmistetaan kahvit ja lämmitetään eväät. Odotustila on vilkas kohtaamispaikka.

Neuvolan tiimiin kuuluvat johtaja, sosiaalityöntekijä Ibtissam al-Khalil, psykiatri Jihane Rohayem, psykologit Elie Abou Chacra ja Muhammed Arrabi, puheterapeutti Manal Abou Jawdeh, psykomotorinen terapeutti Fatmeh Zabatt ja sosiaalityöntekijät Arwa Kolthoum ja Hiba Shreidi. Sosiaalityöntekijät ovat kokopäiväisiä, mutta muut tiimin jäsenet työskentelet 1-2 päivää viikossa. Siivoja-emäntä Abeer Masri huolehtii toimitilojen viihtyisyydestä ja vieraiden kestityksestä.

Saidan perheneuvola avattiin heinäkuussa 2010. Suomalaisittain neuvola on kuin yhdistetty lastenpsykiatrinen klinikka, perheneuvola ja kehitysvammaneuvola. Vuonna 2011 neuvolaan tuli uusina asiakkaina 93 uutta poikaa ja 47 tyttöä. Heistä 121 oli palestiinalaisia, 17 libanonilaisia ja 2 muiden kansallisuuksien edustajia.  Psykiatri Jihane tutkii aluksi kaikki neuvolaan ohjatut lapset ja tiimi laatii kokonaisvaltaisen hoito- ja kuntoutussuunnitelman.

Neuvolan vanhempaintoimikunta osallistuu aktiivisesti neuvolapalvelujen kehittämiseen.
Sosiaalityöntekijät tekevät kotikäyntejä ja pitävät yhteyttä lukuisiin yhteistyötahoihin. Neuvolasta ohjataan lapsia erityisopetukseen tai –kuntoutukseen. Varattomille perheille hankitaan kuntoutuskummit erityishoitopaikan lukukausimaksuja varten. Saidan perheneuvolan neljällä asiakaslapsella on suomalaiset kuntoutuskummit.

PSV tukee ulkoasiainministeriön avustuksella Saidan perheneuvolan työtä. Hankkeen nimi on ”Mielenterveystyö turvattomassa ympäristössä – Saidan perheneuvola”.

Matkakoordinaattori Nina Lyytinen pyysi matkalaisia miettimään etukäteen kysymyksiä vierailua varten. Toivottavasti tästä esittelystä saitte perustietoja pohdintaa varten.

Kirjoittaja: Sirkku Kivistö

Ennakkokysymykset  vierailua varten voitte toimitaa:  nina.e.lyytinen(a)gmail.com ja sirkku.kivisto(a)gmail.com







Saidan perheneuvolan odotustilassa 13.9.2012. Kolmas vas. Sosiaalityöntekijä Arwa Kolthoum.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti