maanantai 12. marraskuuta 2012

Ohjelmassa leppoisa vapaapäivä

Tänään oli vuorossa vapaapäivä eli matkalaisille ei ollut järjestettyä ohjelmaa. Aamulla kohtasimme kuitenkin monien matkalaisten kanssa ja suuntasimme yhdessä valokuvanäyttelyyn ”The View from the Ground”. Näyttelyssä oli 12-18-vuotiaiden palestiinalaispakolaislasten kuvia siitä, mitä koulutus heille merkitsee?
Valokuvanäyttely herätti keskustelua ja valmisti uusia matkalaisia myös tuleviin leirivierailuihin. Se oli pieni ikkuna siihen, mitä seuraavien päivien aikana tullaan näkemään ja kuulemaan.
Päivän aikana moni matkalainen oli tutustunut Beirutin keskustaan, kukin omalla tavallaan: osa turistinähtävyyksiin tutustuen, osa ostoksilla, kahviloissa ja ruokapaikoissa.
Illan mittaan keskustelussa nousi esille se, miten turvalliselta tuntuu liikkua Beirutissa. Yksi matkalainen kuvasi kuinka häntä hämmästytti se, ettei hänellä ole sitä samaa huolta kuin monessa muussa suurkaupungissa. Ei pelottanut mennä pienille pimeille kaduille, vaan suurin huoli oli liikenne, joka on hiukan kaoottinen. Pitää varoa, ettei kävele auton alle.
Minä ja mieheni kohtasimme päivän aikana paikallisia ihmisiä, joiden kanssa keskustelu toi iloa ja hauskuutta päiväämme. Eräänkin kanssa jutellessa nousi esille, että olemme perjantaina menossa Ehdeniin vaeltamaan. Hän kysyi, että mitä syömme Ehdenissä? Minä rupesin kertomaan, että syömme mitä me nyt yleensäkin otamme vaellukselle eväiksi. Keskustelukumppani sanoo siihen, ei kun tarkoitan, että missä käytte syömässä? Minä jatkan kertomista, että me syödään siellä reitin varrella niitä eväitämme. Hän yllättyy ja sanoo ”ahaa, me libanonilaiset käymme siellä autolla ravintolassa syömässä ja tulemme takaisin.” Keskusteluun tuli myöhemmin mukaan toinen paikallinen henkilö, jolle sitten kerrottiin, että nämä suomalaiset lähtevät Ehdeniin harrastamaan liikuntaa ja syövätkin vielä siellä metsässä. Hän totesi, että paikallisilla ei ole siihen aikaa, mutta meillä on.
Se on ihan totta. Minulla on aikaa urheilla. Minulla on aikaa pitää hyvää huolta itsestäni, koska minä valitsen, että käytän siihen aikaa. Mihin sinä haluat käyttää aikaasi?
The View from the Ground (M.Heiskala)

Kuvia näyttelystä. (M.Heiskala)

Nina (M.Heiskala)

Näkymä Beirutin kaduilta, Hamra. (M.Heiskala)

Näkymiä hotellin lähikulmilta, Beirut, Hamra. (M.Heiskala)
-->

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti