perjantai 19. lokakuuta 2018

Psykologinen hyvinvointi ja mielenterveys

Tänään alkoi Beit Atfal Assumoudin 12. mielenterveyskonferenssi, jonka teemana on Psykologinen hyvinvointi ja mielenterveys, vuorovaikutus lasten, vanhempien ja ympäristön välillä.

Tilaisuuden alkupuheenvuoroissa kiitettiin ulkomailta tulevasta tuesta. Tuntui hyvältä olla osa PSV:n toimintaa. PSV:ssä ja Arabikansojen ystävyysseurassa tehdystä työstä tuli kiitosta useissa puheenvuoroissa.  Tuntui uskomattomalta kuinka nämä pienet vapaaehtoistyöjärjestöt ovat niin merkittävässä roolissa BAS:in mielenterveystyön kehittämisessä.  Suomessa ei varmaan moni kollega edes tiedä Sirkku Kivistön ja Kirsti Palosen sitoutumisesta ja pitkäjänteisestä työstä Libanonissa. He ovat olleet mukana rakentamassa moniammatillista perhetyötä yhteistyössä BAS:in kanssa. Heidän tekemänsä työn merkitys nousi esille päivän aikana ihmisten kohtaamisissa. BAS:in henkilökunnan keskuudessa Sirkku ja Kirsti ovat tunnettuja, heidän tekemänsä työ on näkyvää.

Konferenssin esitykset käsittelivät mielenterveystyötä erityisesti pakolaisten keskuudessa. Aiheina olivat mm. kiintymyssuhteet, psykososiaalinen tuki, traumatisoituminen, lyhytpsykoterapeuttinen tuki, musiikkiterapia, sijaistraumatisoituminen ja myötätuntouupumus. Esitykset veivät meidät maailmaan, johon meillä ei ole omakohtaista kokemusta. Maailmaan, jossa on paljon kärsimystä, huolta ja pelkoa. Puhujia kuunnellessa vahvistui näkemys ihmisten kyvystä selviytyä suurista ongelmista huolimatta –resilienssi. Useammalla puhujalla oli itsellään  ollut haastavia elämänkokemuksia, mm. pakolaisuutta ja köyhyyttä. Tämä ei kuitenkaan noussut aiheeksi esityksissä, vaan sen sijaan tutkimustulokset, käytännön työn kokemus ja potilastyöstä kerätty palaute.  Osalla puhujista ei toki ollut tätä taustaa ja heidän esityksistään jäi vahvasti mieleen se, että he haluavat löytää keinoja vahvistaa pakolaisten kykyä selviytyä, kehittää mielenterveyspalveluita niin, että ne tukevat vanhempia, lapsia ja ympäristöä. Halu tehdä jotakin, jolla on merkitystä.

Aamukahvit

Simultaanitulkkaus toimi loistavasti.

Oli ilo edustaa PSV:tä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti