lauantai 13. lokakuuta 2018

Kymmen vuotta vapaaehtoisenaKymmen vuotta sitten kollegani Kirsti Palonen rekrytoi minut Psykologien Sosiaalisen Vastuun (PSV) vapaaehtoistyöntekijäksi.
 
Ensimmäinen vapaaehtoistyömatkani Libanoniin toteutui marraskuussa 2008. Aloitimme silloin Kirstin kanssa Extreme Survival Team -hankkeen. Sen alkuperäisenä tavoitteena oli kannustaa pakolaislapsia liikunnan pariin – hyvinvointia ja iloa liikunnasta. Satoja lapsia kymmenestä pakolaisleiristä osallistui vuosien varrella Beirutin maratoniille (5 tai 10 km). Useat lapset saivat kannustettua myös äidit mukaan liikkumaan.

Lasten liikunnan tukeminen on jatkunut vuosittaisilla patikointiretkillä. Paljon työtä on vielä tehtävänä, jotta liikunta saataisiin osaksi arjen hyvinvointia. Alun perin palestiinalaisille perustetut pakolaisleirit ovat ahtaasti asuttuja slummialueita. Liikunnan mahdollisuudet ja muutkin virikkeet ovat minimaaliset lasten asuinympäristössä.

Vuodesta 2014 hanketyö on jatkunut pakolaisten kanssa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden stressinsäätelykoulutuksina. Tuleva matka pitää sisällään kolme stressinsäätelykoulutuspäivää, jotka huipentuvat yhteiseen patikointiretkeen Libanonin vuoristossa. Matkan aikana tämän koulutushankkeen kokemuksia jaetaan myös PSV:n yhteistyöjärjestön Beit Atfal Assoumoudin (BAS) 12. mielenterveyskonferenssissa.

Tämä matka on jatkuvuuden ja muutoksen matka. Jatkuvuutta on tarkoitus taata kouluttajakoulutuksella, jota suunnitellaan yhdessä BAS:in kanssa. Tavoitteena on, että osa hankkeeseen osallistuneista sosiaalityöntekijöistä koulutetaan stressinsäätelyhankkeen vetäjiksi. Tätä kautta projektissa kehitetty ja opittu voidaan jalkauttaa laajemmin pakolaisten kanssa tehtävään työhön.

Tällä matkalla on mukana kaksi uutta kouluttajaa. Psykologi Sirpa Parttinen ja psykoterapeutti Markku Andelin ovat kokeneita terapeutteja ja on ilo saada heidät mukaan toimintaan. Toivon, että hankkeeseen osallistuminen tuo heille samaa tyydytystä ja omaakin hyvinvointia, jota itse olen kokenut.

Vuodesta 2008 lähtien olen aina tehnyt vapaaehtoistyömatkat yhdessä Kirstin kanssa. Tällä kertaa hän ei osallistu koulutusmatkalle. Tämä on iso muutos sekä minulle että koulutettaville. Organisaatiopsykologiasta tiedämme, että työntekijämuutokset nostavat pintaan uuden organisoitumista, erilaisia tunteita ja ajatuksia.  Uskon, että näistä asioista selvitään, kun uskalletaan ottaa koulutettavien kanssa esille,  että olemme muutoksen keskellä ja pohtia mitä se itsessä herättää.

PSV:n konkari Sirkku Kivistö esittelee lasten piirustuksesta tehtyä seinävaatetta.
Lisää kuvatekstiLämpimiä neuleita pakolaislapsille - kiitos lahjoittajille!

Lämpimiä neuleita pakolaislapsille - kiitos lahjoittajille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti