lauantai 27. lokakuuta 2018

Keho ja mieli rauhoittuvat luonnossa


Sosiaalityöntekijöiden viimeinen työpaja toteutettiin tuttuun tapaan Libanonin vuoristossa. Matkaan lähdettiin Mar Eliaksen pakolaisleiristä, jonne sosiaalityöntekijät kokoontuivat eri puolilta Libanonia. Myrskyn takia torstaiksi aiottu patikointi jouduttiin siirtämään lauantaille. Siitä huolimatta yhteensä 18 työntekijää pääsi mukaan. Monet kertoivat, että olivat odottaneet luontotyöpajaa. He olivat iloisia siitä, että vaikka päivä muuttuikin, patikointia ei jouduttu perumaan.

Matka Douman alueelle taittui nopeasti musiikin ja tanssin tahdissa. Ensimmäinen stressinsäätelyharjoitus oli aistien aktivointi. Sitä jatkettiin kymmenen minuutin hiljaisuuskävelyllä. Hiljaisuudessa voi aistia luontoa uudella tavalla ja huomata oman kehon ja mielen tuntemuksia.

Omassa työssään sosiaalityöntekijät kantavat muiden huolia ja murheita. Työskentelyolosuhteet ovat stressaavat.  Pakolaisleirit joissa sosiaalityöntekijät työskentelevät ovat ahtaita, rauhattomia ja meluisia. Tämä harjoitus oli suunnattu itselle: miten minä voin, mitä minulle kuuluu juuri nyt. Ei tarvinnut vastaanottaa toisten ajatuksia ja tunteita.

Harjoitusten jälkeen moni kertoi, kuinka hyvältä tuntui kuulla luonnon ääniä, linnun laulua, puiden lehtien havinaa, tuntea auringon lämpö iholla ja hengittää raitista ilmaa. ”Tähän meillä ei ole arjessa mahdollisuutta. Kiitos, että olette mahdollistaneet meille Libanonin luontoon tutustumisen.”

Patikoinnilla sosiaalityöntekijät voivat puhua itselleen tärkeistä asioista rauhallisessa ympäristössä. Usein sai kuulla naurua ja seurata keskusteluja kävelyn lomassa. Sosiaalinen tuki ja irrottautuminen työympäristöstä tukevat hyvin palautumista. Siksi emme halua rakentaa stressinsäätelypatikoinnista pelkästään ohjelmoitua toimintaa, vaan haluamme mahdollistaa heille yhteistä aikaa ympäristössä, joka ei muistuta työn tai vapaa-ajan stressitekijöistä.

Matka jatkui ajoittain vaikeassakin maastossa. Oli kiviä ja nousua. Ryhmä jakautui ennen puolta väliä, jotta jokaiselle mahdollistui riittävän haastava reitti. Kaikki olivat tyytyväisiä, kun saivat juuri itselleen sopivasti haastetta.

Kotimatka taittui bussissa pääosin hiljaisuuden vallitessa. Tämä kuvastaa hyvin sitä, miten keho ja mieli rauhoittuvat luonnossa liikkumisen ja stressinsäätelyharjoitusten avulla.

Menomatkalla tanssittiin ja laulettiin.

Aistien aktivointi. Kuva: Markku Andelin


Matkalla löytyi marjoja.

Yksi askel kerrallaan.

Nousut toivat matkaan haastetta.


Patikoinnin maisemia.

Korkealta näkee kauas.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti