lauantai 21. lokakuuta 2017

Jokainen ihminen on tärkeä




Ensimmäinen päivä Libanonissa alkoi yhteistyöjärjestön toiminnanjohtajan Kassem Ainan tapaamisella Beit Atfal Assumoudin (BAS) toimistossa. Kävimme läpi tulevan viikon ohjelman ja sovimme käytännön järjestelyistä. Tapaamisessa keskustelimme myös Libanonin pakolaistilanteesta. Maassa, jonka asukasluku on suurinpiirtein sama kuin Suomen, on tällä hetkellä arviolta 1.5 miljoonaa Syyriasta tullutta pakolaista pitkäaikaisten palestiinalaispakolaisten lisäksi. Suomalaisessa julkisuudessa toistuva ilmaisu "pakolaiskriisi" tuntuu vähättelevältä Libanonissa. Suomeen ja Eurooppaan verrattuna täällä voisi puhua pakolaiskatastrofista.
 
Kokouksen jälkeen suuntasimme matkamme kohti Shatilan pakolaisleiriä. Psykoterapeutti Markku oli ensimmäistä kertaa Shatilassa. Hänelle pakolaisleirivierailusta jäi päällimmäisenä mieleen kurjuus ja ahtaus. Kurjuus näkyi kapeiden katujen yllä roikkuvina sähköjohtoina, päälle tippuvana vetenä ja ihmisten kotien ahtautena. Sen vastapainoksi nousi kuitenkin isona valopilkkuna työ Shatilan toimintakeskuksessa ja työntekijöiden sinne rakentama ympäristö. Ahtaat tilat olivat siistit ja hyvässä järjestyksessä. Samoin Markku arvosti toimintakeskuksen työntekijöiden ammattillista ja käytännönläheistä työotetta.

Päivä oli täynnä merkittäviä kohtaamisia. Tuntui, että kiireen ja työn keskellä ihmisillä oli aikaa pysähtyä kohtamaan, kuuntelemaan ja jakamaan työkokemuksiaan. Vaikka työtilanteet tuntuivatkin välillä kaoottisilta, työntekijät pystyivät arvioimaan ja työstämään sen, mikä tilanteen kannalta oli olennaista. BAS:in työntekijät välittävät omalla työotteellaan sitä, että jokainen ihminen on tärkeä.

Koulusta kotiin. Kuva: Kirsti Palonen

Terveyskasvatusta päiväkodissa. Kuva: Kirsti Palonen

Jokaisen työlle on oma lokero. Kuva: Kirsti Palonen


Shatilan katukuvaa. Kuva: Nina Lyytinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti