lauantai 20. lokakuuta 2018

Stressinsäätelyä yliopiston kampuksella


Toinen konferenssipäivä alkoi mukavissa tunnelmissa verkostoitumisella ja aamukahveilla. Saavuimme paikalle hyvissä ajoin, jotta jäi aikaa vaihtaa kuulumisia. Osallistujat olivat tyytyväisiä konferenssin antiin.

Heti aamusta sain kuulla, että oman työpajani osallistujamäärä oli täyttynyt ja kysyttiin mahdollisuudesta lisäpaikkoihin. Jotkut tulivat kysymään, voisivatko odottaa ovella ja päästä työpajaan, jos joku ilmoittautunut ei saapuisi paikalle. Tuntui hyvältä, että oma hyvinvointi ja stressinsäätelykeinojen vahvistaminen nähdään tärkeänä. On vaikea tehdä hyvää ja laadukasta työtä, jos ei pidä huolta itsestään.
 
Työpajatyöskentely aloitettiin käymällä läpi stressin määrittelyä sekä tunnistamalla omia stressireaktioita ja -oireita. Lisäksi pysähdyttiin kuormitusta aiheuttaviin tekijöihin ja palautumista tukeviin keinoihin. Kuormitustekijöinä nousivat esille mm. kiire ja työmäärä, myönteisen palautteen puute, vaativat työskentelyolosuhteet, yllättävät kriisiluontoiset työt ja haastavat asiakastapaukset. Palautumista tukevina keinoina mainittiin meren äärellä rentoutuminen, sosiaalinen tuki ja rutiinit. Yksi osallistuja kertoi kävelevänsä luonnossa sunnuntaisin.

Tietoiskun ja yhteisten keskustelujen jälkeen siirryimme yliopiston kampuksen pihalle tekemään sovellettuja tietoisuustaito- ja rentoutumisharjoituksia. Osa osallistujista jakoi työpajan aikana havaintojaan niistä. Yksi sosiaalityöntekijä kertoi huomaavansa, että ne auttavat rentoutumisessa. Hän arveli, että harjoitteiden tekeminen asiakkaiden kanssa tuottaisi heille saman kokemuksen. Pelkkä sanominen tai ohjeistaminen ei vakuuta, että harjoitteet todella auttavat rentoutumaan. Sosiaalityöntekijä, joka on osallistunut projektin työpajoihin vuodesta 2014, kysyi, onko normaalia, että rentoutuu jo ensimmäisen harjoituksen aikana. Ennen kesti paljon kauemmin. Osallistujat puhuivat myös siitä, kuinka tarpeellista ja tärkeää rentoutustekniikoiden oppiminen on.

Työpajan jälkeen muutama osallistuja nosti esille, että työpajasta sai enemmän kuin oli odottanut. Sai konkreettisia keinoja stressinsäätelyyn. Oppi uutta ja aikoo ottaa opittua omaan työhön.

Aistien aktivointi. Kuva: Markku Andelin

Neljän elementin stressinsäätelyharjoitus. Kuva: Markku Andelin

Kiire tarttuu. Kuva: Markku Andelin

Kokemusten vaihtoa. Kuva: Nina Lyytinen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti